Trápí vás nadměrná chuť k jídlu? Na její snížení vám mohou pomoci čaj i bylinky
Ne každý člověk má vždy stejný apetit nebo stejnou chuť do jídla. Právě pocit hladu, nebo naopak pocit nasycení, ovlivňuje v dominantní míře to, kolik potravin sníte a kolik kalorií přijmete. Jak to však ovlivnit ve prospěch hubnutí?
Co je chuť k jídlu a jaký má význam
Chuť k jídlu je pojem, který má spojitost s pocitem hladu v žaludku, ale neplatí to vždy. To, zda máte plný nebo prázdný žaludek, samozřejmě závisí na tom, co a kdy jste naposledy jedli. Regulace chuti na jídlo je především záležitostí hormonů.
Mechanismus chuti k jídlu je komplexní proces:
- když v máte pocit hladu, je to důsledkem vylučování hormonu zvaného ghrelin, který se produkuje v tenkém střevě, dvanácterníku a v žaludku
- tento hormon dává mozku signál o tom, že trávicí soustava je připravena na příjem a trávení dalšího jídla, což vyvolává pocit hladu a chuti na jídlo
- naopak, při naplnění žaludku dochází k vylučování jiného hormonu, který se nazývá leptin, ten zas mozku oznámí, že došlo k uspokojení hladu
- právě od fungování při vylučování těchto hormonů závisí to, zda máte chuť na jídlo pouze tehdy, kdy to tělo potřebuje, nebo až nadměrně často
Hormony ovlivňují nejen hlad a chuť k jídlu, ale i žízeň, ukládání tuku či trávení celkově. Hormon leptin, který upozorní mozek na pocit nasycení, se tvoří v tuku, ale ani zde neplatí automaticky, že čím je ho více, tím spíše máte pocit nasycení.
Právě naopak, příliš mnoho leptinu vyvolává rezistenci organismu vůči jeho hladině, takže nakonec může přijít k ignorování jeho signalizační funkce. Na druhou stranu, na hladinu hormonu má vliv například i spánek. Podobně, jako při hubnutí, i ovlivnění hladiny těchto hormonů a tedy i chuti k jídlu, je komplexní záležitost.
Co nejlépe pomáhá na potlačení nadměrné chuti na jídlo
Chcete-li potlačit přehnanou chuť na jídlo a takovýmto způsobem podpořit optimalizaci hmotnosti nebo její udržení po zhubnutí, víte na to využít několik mechanismů a možností. Může jít o výběr vhodných potravin, ale také o jiné způsoby.
Zde jsou ty, které jsou nejúčinnější:
Jezte pomaleji: Nejčastějším problémem dnešní doby je shon a to platí i při jídle. Pokud budete jíst příliš rychle, naplníte žaludek mnohem dříve, než ten stihne vyslat pomocí hormonů mozku signál o tom, že máte přestat jíst. Pokud budete jíst pomaleji, nepřejíte se a udržíte si váhu i zdravý metabolismus.
Napijte se před jídlem: Osvědčeným trikem, který pomáhá ke snížení pocitu hladu, ale i na nastartování procesů trávení a produkce žaludečních šťáv, jsou tekutiny. Napijte se sklenice čisté vody zhruba 15 minut před jídlem, nastartujete tak metabolismus a pocit zasycení se dostaví mnohem dříve.
Aktivita: Všimli jste si, že obvykle během aktivity, ať už sportu, nějaké méně náročné fyzické aktivity nebo během zaměstnání mysli, nepociťujete téměř vůbec hlad? Naopak, pokud nic neděláte a jen tak sedíte či odpočíváte, máte pocit chuti k jídlu častěji. Snažte se proto vždy zaměstnat svůj mozek či tělo.
Pravidelné a častěji stravování: Jíst více krát za den, ale menší porce, pomáhá nejen na hubnutí nebo pro správné fungování metabolismu, ale i proti nadměrné chuti na jídlo. Čím častěji jíte, samozřejmě ve správném množství, tím lépe pracuje metabolismus a tím méně vás trápí chuť do jídla.
Pozor na hladinu cukru: V případě konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem vám hrozí velká nerovnováha hladiny cukru. Chvilku tak budete mít příliš mnoho energie, pak zas její akutní nedostatek a přesně to je stav, kdy přichází k pocitu hladu. Vyhýbejte se proto hlavně sladkostem.
Vláknina: Důležitou složkou vašeho jídelníčku by měla být hlavně vláknina. Nejen, že podporuje trávicí mechanismy a funkci střev, má také tlumící efekt na pocit hladu a naopak zlepšuje pocity najedení se a plného žaludku. Vlákninu najdete především v ovoci, zelenině a v luštěninách.
Bílkoviny: Pokud zvýšíte ve stravě zastoupení bílkovin, ať už těch živočišných v podobě libového masa, vajec a mléčných výrobků, nebo rostlinných v podobě luštěnin či obilovin, můžete také snížit chuť na jídlo. Bílkoviny totiž vyvolávají pocit v těle nasycení a to na poměrně dlouhou dobu.
Vitamíny a minerály: Některé vitamíny a stopové prvky mohou také přispět ke snížení pocitu hladu nebo jiným nepřímým způsobem ovlivnit chuť na jídlo. Jde hlavně o vitamín C, chrom nebo aminokyselinu L-karnitin, případně některé zdravé mastné kyseliny. Do jídelníčku proto zařaďte i ryby, ořechy či semínka.
Spánek: Za správnou funkčností ghrelinu a leptinu a za jejich rovnováhou je ve velké míře i dostatečný spánek, zejména tehdy, pokud je kvalitní a probíhá v REM fázích. Pokud budete spát méně než 6 hodin denně, přijde k narušení zmiňované rovnováhy a výsledkem tohoto stavu bude zvýšený apetit.
Snížení stresu: Na závěr jedna velmi dobrá rada, která vám pomůže s vysvětlením záchvatů přejídání. Ty jsou totiž ve velmi mnoho případů spojené s vysokou hladinou stresových hormonů a s nervozitou, které zas ovlivňují hormony nasycení a hladu. Snažte se proto stres co nejvíce eliminovat.
Úřadem veřejného
zdravotnictví
vrácení peněz za
neotevřená balení
v Evropě
(Slovenská republika)
doručení
balíku
při doručení
přes Zásilkovnu
produkt v nejvyšší
kvalitě