Zdravé a nezdravé sacharidy v potravinách a jaké potraviny je obsahují
Sacharidy neboli cukry, jsou z pohledu hubnutí tématem, na kterou má většina lidí velmi vyhraněný názor. Ten spočívá v jednoduchém konstatování, že cukry jsou nezdravé a je třeba je proto ze stravy zcela vynechat. Realita však není až tak negativní.
Co jsou sacharidy a jaký mají význam
Sacharidy představují jednu ze základních živin nezbytných pro lidský organismus. Nazývají se také uhlohydráty a z chemického hlediska jde o látky, které obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Sacharidy jsou důležité pro energetické fungování organismu a podle aktivity jejich třeba denně od 300 do 500 gramů.
Z pohledu fungování těla mají hlavně následující funkce:
- jsou důležitým zdrojem energie, přičemž může jít o krátkodobý zdroj energie, kam patří hlavně glukóza a fruktóza, nebo také o dlouhodobější zásoby
- mají také stavební funkci, zejména pokud jde o celulózu, chitin a nukleové kyseliny, využívají se také pro buněčné dýchání
- sacharidy mají význam i pro některé další látky v těle, například hormony nebo funkci více koenzymů, mohou ovlivnit i na tělesnou teplotu
- z pohledu orgánových soustav jsou sacharidy důležité pro mozek a nervovou soustavu, krevní oběh a červené krvinky, ale i pro trávení
Existují několik skupiny sacharidů, přičemž běžně se setkáváme hlavně s cukry, například jako je glukóza, fruktóza, galaktóza nebo sacharóza, škrobem, který se v trávicím traktu štěpí na molekuly a vlákninou, která je důležitá také pro trávení.
Z hlediska původu mohou být sacharidy přírodní, kdy neprošly průmyslovým zpracováním a sacharidy umělé, které bývají již v připravených jídlech a potravinách. Ještě důležitější je však rozeznávat jednoduché sacharidy a složené sacharidy, přičemž jejich ideální poměr by měl být 20 ke 80%. Celkově by měly tvořit polovinu energetického příjmu.
Co jsou zdravé sacharidy a ve kterých potravinách jsou
Jak zdravé sacharidy se označují hlavně ty složené, ale v určitém zdravém množství můžete přijímat během dne i některé přírodní jednoduché sacharidy, například v ovoci. Hlavní výhodou zdravých sacharidů je jejich nižší glykemický index.
Zde jsou příklady potravin, které zdravé sacharidy obsahují:
Med: Med patří mezi nejvíce zdraví prospěšné potraviny a jeho výhodou je, že obsahuje velké množství nejen přírodních sacharidů, ale i vitamínu C, který je nezbytný tak pro metabolismus, jakož i pro imunitu. Med můžete využít různorodým způsobem, například ho přidat do hlavních jídel, ale i do čaje.
Ovoce a zelenina: Prospěšné jednoduché i složené sacharidy obsahuje samozřejmě také několik druhů ovoce, například banány, jablka, kiwi či jahody. Výhodou ovoce je, že je také velmi bohaté na vitaminy a to prakticky ze všech skupin. Ty jsou důležité i pro metabolismus a také pro hubnutí.
Luštěniny: Zdravé sacharidy lze nalézt i ve více luštěninách, například je obsahují čočka, cizrna, hrášek či fazole. Jejich výhodou je, že kromě sacharidů jsou bohaté i na další prospěšné látky pro tělo, například hořčík, železo a vitamíny B. Navíc neobsahují téměř žádný škodlivý tuk.
Ořechy a semena: Mezi jednoznačně zdravé typy potravin z pohledu sacharidů, ale například i mastných kyselin či minerálů, patří mnohé druhy ořechů a semen. Konzumovat můžete například mandle, vlašské ořechy, arašídy, makadamové oříšky, chia semínka a dýňová semínka.
Další rostlinné zdroje: Pokud chcete mít dostatek zdravých sacharidů a zpestřit si svůj běžný jídelníček, můžete do něj přidat i hnědou rýži, quinou, oves, fíky, celozrnné pečivo, ovesné vločky, pohanku nebo bulgur. Jejich výhodou je, že se dají využít v hlavních i menších jídlech a lze je různě připravit.
Které nezdravé sacharidy jsou nejhorší
Většině jednoduchých sacharidů, zejména těch, které mají uměle upravený charakter, byste se měli vyhýbat a z jídelníčku je v maximální možné míře vyřadit. Mají vysoký glykemický index a ukládají se v těle ve formě tuku.
Proto je třeba vynechat hlavně následující potraviny:
Sladkosti: Zřejmě nejtypičtější kategorií problémových potravin z pohledu sacharidů jsou sladkosti. Jednoduché a nezdravé typy sacharidů, hlavně cukrů, obsahují například různé sušenky, sušenky, dorty v podobě polotovarů, mražené krémy a běžné čokolády s nižším obsahem kakaa.
Bílé pečivo: Všeobecně známé je, že kdo chce hubnout, musí se vyhýbat bílému pečivu a to i kvůli tomu, že obsahuje velké množství jednoduchých sacharidů. Zapomeňte na všechno, co je vyrobeno z bílé mouky, ať už jde o chléb, koláče nebo těstoviny. Tyto potraviny navíc obsahují jen málo prospěšných živin.
Slané pochutiny a dochucovadla: Nejen v sladkostech, ale paradoxně iv slaných potravinách se nacházejí zdraví a také hubnutí škodlivé sacharidy. Může jít o různé chipsy, slané paličky nebo krekry, stejně tak o hořčici, kečup, sójové omáčky a jiné druhy omáček nebo dresinků.
Slazené nápoje: Velmi dobrým příkladem nezdravých sacharidů jsou také slazené nápoje. Kromě těch nejznámějších typů kolových nápojů a limonád se však takové sacharidy nacházejí iv zdánlivě prospěšných nápojích, například jako jsou džusy nebo nektary. Snažte se je proto co nejvíce omezit.
Úřadem veřejného
zdravotnictví
vracení
peněz
v rámci Evropy
ve Velké Británii
doručení
balíku
při nákupu
nad 1800Kč
produkt v nejvyšší
kvalitě