Zdravé a nezdravé sacharidy v potravinách a jaké potraviny je obsahují
Sacharidy neboli cukry, jsou z pohledu hubnutí tématem, na kterou má většina lidí velmi vyhraněný názor. Ten spočívá v jednoduchém konstatování, že cukry jsou nezdravé a je třeba je proto ze stravy zcela vynechat. Realita však není až tak negativní.
Co jsou sacharidy a jaký mají význam
Sacharidy představují jednu ze základních živin nezbytných pro lidský organismus. Nazývají se také uhlohydráty a z chemického hlediska jde o látky, které obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Sacharidy jsou důležité pro energetické fungování organismu a podle aktivity jejich třeba denně od 300 do 500 gramů.
Z pohledu fungování těla mají hlavně následující funkce:
- jsou důležitým zdrojem energie, přičemž může jít o krátkodobý zdroj energie, kam patří hlavně glukóza a fruktóza, nebo také o dlouhodobější zásoby
- mají také stavební funkci, zejména pokud jde o celulózu, chitin a nukleové kyseliny, využívají se také pro buněčné dýchání
- sacharidy mají význam i pro některé další látky v těle, například hormony nebo funkci více koenzymů, mohou ovlivnit i na tělesnou teplotu
- z pohledu orgánových soustav jsou sacharidy důležité pro mozek a nervovou soustavu, krevní oběh a červené krvinky, ale i pro trávení
Existují několik skupiny sacharidů, přičemž běžně se setkáváme hlavně s cukry, například jako je glukóza, fruktóza, galaktóza nebo sacharóza, škrobem, který se v trávicím traktu štěpí na molekuly a vlákninou, která je důležitá také pro trávení.
Z hlediska původu mohou být sacharidy přírodní, kdy neprošly průmyslovým zpracováním a sacharidy umělé, které bývají již v připravených jídlech a potravinách. Ještě důležitější je však rozeznávat jednoduché sacharidy a složené sacharidy, přičemž jejich ideální poměr by měl být 20 ke 80%. Celkově by měly tvořit polovinu energetického příjmu.
Co jsou zdravé sacharidy a ve kterých potravinách jsou
Jak zdravé sacharidy se označují hlavně ty složené, ale v určitém zdravém množství můžete přijímat během dne i některé přírodní jednoduché sacharidy, například v ovoci. Hlavní výhodou zdravých sacharidů je jejich nižší glykemický index.
Zde jsou příklady potravin, které zdravé sacharidy obsahují:
Med: Med patří mezi nejvíce zdraví prospěšné potraviny a jeho výhodou je, že obsahuje velké množství nejen přírodních sacharidů, ale i vitamínu C, který je nezbytný tak pro metabolismus, jakož i pro imunitu. Med můžete využít různorodým způsobem, například ho přidat do hlavních jídel, ale i do čaje.
Ovoce a zelenina: Prospěšné jednoduché i složené sacharidy obsahuje samozřejmě také několik druhů ovoce, například banány, jablka, kiwi či jahody. Výhodou ovoce je, že je také velmi bohaté na vitaminy a to prakticky ze všech skupin. Ty jsou důležité i pro metabolismus a také pro hubnutí.
Luštěniny: Zdravé sacharidy lze nalézt i ve více luštěninách, například je obsahují čočka, cizrna, hrášek či fazole. Jejich výhodou je, že kromě sacharidů jsou bohaté i na další prospěšné látky pro tělo, například hořčík, železo a vitamíny B. Navíc neobsahují téměř žádný škodlivý tuk.
Ořechy a semena: Mezi jednoznačně zdravé typy potravin z pohledu sacharidů, ale například i mastných kyselin či minerálů, patří mnohé druhy ořechů a semen. Konzumovat můžete například mandle, vlašské ořechy, arašídy, makadamové oříšky, chia semínka a dýňová semínka.
Další rostlinné zdroje: Pokud chcete mít dostatek zdravých sacharidů a zpestřit si svůj běžný jídelníček, můžete do něj přidat i hnědou rýži, quinou, oves, fíky, celozrnné pečivo, ovesné vločky, pohanku nebo bulgur. Jejich výhodou je, že se dají využít v hlavních i menších jídlech a lze je různě připravit.
Které nezdravé sacharidy jsou nejhorší
Většině jednoduchých sacharidů, zejména těch, které mají uměle upravený charakter, byste se měli vyhýbat a z jídelníčku je v maximální možné míře vyřadit. Mají vysoký glykemický index a ukládají se v těle ve formě tuku.
Proto je třeba vynechat hlavně následující potraviny:
Sladkosti: Zřejmě nejtypičtější kategorií problémových potravin z pohledu sacharidů jsou sladkosti. Jednoduché a nezdravé typy sacharidů, hlavně cukrů, obsahují například různé sušenky, sušenky, dorty v podobě polotovarů, mražené krémy a běžné čokolády s nižším obsahem kakaa.
Bílé pečivo: Všeobecně známé je, že kdo chce hubnout, musí se vyhýbat bílému pečivu a to i kvůli tomu, že obsahuje velké množství jednoduchých sacharidů. Zapomeňte na všechno, co je vyrobeno z bílé mouky, ať už jde o chléb, koláče nebo těstoviny. Tyto potraviny navíc obsahují jen málo prospěšných živin.
Slané pochutiny a dochucovadla: Nejen v sladkostech, ale paradoxně iv slaných potravinách se nacházejí zdraví a také hubnutí škodlivé sacharidy. Může jít o různé chipsy, slané paličky nebo krekry, stejně tak o hořčici, kečup, sójové omáčky a jiné druhy omáček nebo dresinků.
Slazené nápoje: Velmi dobrým příkladem nezdravých sacharidů jsou také slazené nápoje. Kromě těch nejznámějších typů kolových nápojů a limonád se však takové sacharidy nacházejí iv zdánlivě prospěšných nápojích, například jako jsou džusy nebo nektary. Snažte se je proto co nejvíce omezit.
Úřadem veřejného
zdravotnictví
vrácení peněz za
neotevřená balení
v Evropě
(Slovenská republika)
doručení
balíku
při doručení
přes Zásilkovnu
produkt v nejvyšší
kvalitě