Je zelenina vhodná na hubnutí? Zde jsou nejlepší tipy, využijte jejich pro vaše recepty
Zelenina patří přirozeně mezi ty potraviny, které jsou velmi vhodné pro hubnutí, shození přebytečných kilogramů a na podporu zdravého trávení. Nejvhodnější je pochopitelně ta čerstvá, mražená zelenina naopak nevyužívá potenciál jednotlivých živin naplno.
Jaký význam má zelenina pro hubnutí a zdraví
Zelenina je spolu s ovocem jednou z nejdůležitějších složek potravy z pohledu hubnutí, ale i celkově zdraví. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, ale i vitamíny, minerály či stopové prvky, naopak, má velmi málo nasycených tuků. Zeleninu můžete konzumovat vařenou či pečenou, ale nejlepší je syrová, má nejpřirozeněji působení.
Mezi hlavní výhody zeleniny pro hubnutí patří:
- díky vysokému obsahu vlákniny vám pomůže s trávením a zároveň dostatečně zaplní žaludek, čili snižuje nadměrnou chuť k jídlu
- minerály, vitamíny a jiné látky, které jsou v zelenině obsaženy, stimulují a podporují metabolismus, což je nezbytný předpoklad hubnutí
- některé druhy zeleniny obsahují také bílkoviny, které jsou potřebné pro výkonnost a svalstvo, ale takové zeleniny není příliš mnoho
Právě absence bílkovin ve většině druhů zeleniny je jedinou vážnější slabinou tohoto druhu stravy. To je také důvod, proč provází zeleninové diety velmi často známý jojo efekt. Řešením je proto doplnit k zelenině i zdravé zdroje bílkovin.
Některé druhy zeleniny jsou však na hubnutí vhodné méně i tehdy. Jde o ty, které obsahují příliš mnoho škrobu, čili sacharidů. To má za následek mnoho kalorií a vyšší glykemický index. Takovou zeleninu nemusíte hned z jídelníčku vyloučit, na druhou stranu, třeba ji konzumovat opatrně. Patří sem například kukuřice, hrách či brambory.
Která zelenina je na hubnutí nejvhodnější
Pokud se rozhodnete hubnout právě pomocí zeleniny, výběrem těch správných typů víte viditelně podpořit trávení, metabolismus, spalování tuků, ale i lepší hospodaření organismu s vodou, vyplavování toxických látek či celkově činnost střev.
Právě proto třeba do jídelníčku zařadit zejména následující typy:
Kyselé zelí: Jedním z nejúčinnějších a nejznámějších typů zeleniny na hubnutí u nás je kysané zelí. Ta obsahuje množství vitaminu C prospěšného pro imunitu i pro zrychlení metabolismu, kromě toho podporuje i zdravou střevní mikroflóru. Konzumovat můžete i čistě jen šťávu z kysaného zelí.
Květák: Tento druh zeleniny u nás není příliš populární a to je chyba. Květák má totiž velmi málo kalorií, což ho na stravování během snižování hmotnosti doslova předurčuje, ale zároveň je bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a vitamínů C, B a K. Pomáhá tak na zasycení žaludku a zároveň na metabolismus.
Artyčoky: Dalším méně využívaným druhem zeleniny, snad s výjimkou přílohy na pizzu, jsou artyčoky. Ty obsahují mnoho vitamínů B, ale i potřebné železo a hořčík pro fyzický výkon. Z hlediska hubnutí jsou významné obsahem vlákniny, pomáhají i na trávení a trávicí potíže a snižují hladinu cukru v krvi.
Brambory: Ačkoli brambory jsou známé tím, že obsahují o něco více škrobu, stále patří mezi to lepší, co se dá ze zeleniny využít na podporu hubnutí. Obsahují totiž velké spektrum živin včetně důležitého draslíku. Pokud si je uvaříte a necháte chvilku vychladnout, minimalizujete potenciální negativa spojené se škrobem.
Brokolice: Velmi dobrým prostředkem na hubnutí je i brokolice. Obsahuje například chlorofyl, vitamín C a naopak žádný tuk a až 90% jejího objemu tvoří voda. Právě proto je tento druh zeleniny vhodný na podporu metabolismu, zlepšení trávení a také k pročištění organismu od škodlivých a toxických látek.
Špenát: Listová zelenina patří mezi oblíbené součásti jídelníčku a její známým představitelem je i špenát. Má minimum kalorií naopak hodně hořčíku, manganu, kyseliny listové a dalších vitamínů. Špenát vám pomůže s trávením, pravidelným vyprazdňováním a na pročištění trávicího traktu.
Okurky: Hubnout jednoduše a účinně vám pomohou i okurky, hlavně ty, které se označují také jako salátové. Jednak pomáhají při chronické zácpě a na lepší trávení či vylučování, zároveň obsahují látky podporující odbourávání tuků. V okurkách lze nalézt draslík, křemík, magnézium a vitamín C na metabolismus.
Rajčata: Rajčata, čili rajčata, jsou skvělým prostředkem na hubnutí. Mají málo kalorií, téměř žádný tuk naopak obsahují hodně vlákniny a draslíku a jsou doslova vitamínovou bombou. Pomáhají na regulaci hladiny cukru, podporují trávení a práci střev, zlepšují metabolismus a mají odvodňovací funkci.
Paprika: Výborným pomocníkem k hubnutí je i paprika. Tento druh zeleniny vám pomůže nastartovat a urychlit látkovou přeměnu, obsahuje hodně vody a vlákniny, takže pomáhá na rychlejší pocit sytosti. Navíc obsahuje látky podporující termogenezi, která pomáhá na lepší spalování tuků.
Černá fazole: Posledním druhem, který už patří i mezi luštěniny, je černá fazole. Ta je bohatá hlavně na vitamíny a minerály z kategorie antioxidantů, které působí proti předčasnému stárnutí buněk. Obsahuje však zejména hodně vlákniny a bílkoviny, které jsou nezbytné pro obnovu svalové hmoty.
Úřadem veřejného
zdravotnictví
vrácení peněz za
neotevřená balení
v Evropě
(Slovenská republika)
doručení
balíku
při doručení
přes Zásilkovnu
produkt v nejvyšší
kvalitě