• eSlim® - oficiální prodejce pro Českou republiku
logo eJoy®

14 tipů, co nejlépe pomáhá na snížení chuti k jídlu

chut do jidla

Přejídáte se? Nevíte odolat naloženému talíři? Nebo myslíte na jídlo doslova i když spíte? Chuť k jídlu je pro lidský organismus přirozená, ale pokud je nadměrná, jejím výsledkem bývá nepříjemná nadváha. Naštěstí, víte ji ovlivnit.

Důležité je nejen to, co jíte, ale i to, jak jíte

Jak je všeobecně známo, tělesná hmotnost je výsledkem hlavně poměru mezi přijatou a vydanou energií, nebo pokud chcete lépe, mezi přijatými a vydanými kaloriemi. Kdo chce mít svou hmotnost pod kontrolou, musí mít tento poměr optimální.

Pokud jde o příjem potravy, na ten ovlivňují hlavně dva faktory:

  • prvním je ovlivnění příjmu potravy, ať už jde o její složení, skladbu živin a druhy potravin, nebo také o četnost konzumace a objem zkonzumované stravy, na což však ovlivňují i ​​externí okolnosti
  • druhým je poměr hladiny dvou důležitých hormonů v těle a to ghrelinu, který zvyšuje chuť k jídlu a leptinu, který signalizuje naopak pocit plnosti a chuť k jídlu tím pádem snižuje

V případě konzumace potravin je proto důležité nejen to, jakou stravu přijímáte, ale i to, aby jí nebylo nadměrné množství. Pokud se totiž budete přejídat, což vyplývá hlavně z neustálé chuti k jídlu, nepomůže vám ani pravidelný pohyb. Právě proto je třeba působit na chuť k jídlu a ideálně do tohoto vlivu zahrnout i působení na zmiňované hormony.

Možnosti, jak působit na snížení chuti na jídlo

To, kolik stravy a v jakém množství přijmete za den, je závislé na několika faktorech. Jde hlavně o skladbu potravin, protože některé z nich vás příliš nezasytí a budete o chvilku znovu hladový, ale i o životosprávu či způsob konzumace jídel.

Chcete-li snížit chuť na jídlo, víte pro to udělat toto:

Jezte pravidelně: Pravidelnost stravování ovlivňuje to, jakým způsobem se váš metabolismus nastaví a to tak ohledně hladu, jakož i ohledně spalování živin. Ideální je jíst 5 krát za den, vždy ve stejném čase a raději menší porce.

Napijte se před jídlem: Několik lékařů doporučuje nepít během jídla, protože to nemusí mít pozitivní efekt na trávení. Pokud se však napijete ještě před začátkem, mozek dostane první signál o naplňování žaludku. Ideální je vypít sklenici vody 10 minut před jídlem.

Méně stresu: Stres je obecně špatným vnějším faktorem na organismus a přestože u některých vyvolává snížení chuti k jídlu, později se vám to vymstí přejídáním. Proto je lepší stresu se vyhýbat, zejména pokud jde o pracovní stres.

Jezte pomaleji: Pokud do sebe snídaně, oběd či večeři jen tak narychlo „hodíte“, žaludek se sice naplní, ale mozek o tom dostane signál až příliš pozdě. Proto je lepší jíst pomaleji, udělat si přestávku mezi jídly a dopřát si klid při jídle.

Dostatek spánku: Na hladinu a poměr zmíněných hormonů ghrelin a leptin působí nejen stres, ale i spánek. Jeho nedostatek totiž způsobí jejich nerovnováhu a proto bývá výsledkem chuť na potraviny, zejména na ty, které mají vyšší objem kalorií.

Zdravé sladkosti: Pokud máte chuť na sladké jídlo, je to znamení, že mozek pociťuje v těle nedostatek aktuálních zdrojů energie. Namísto sladkostí, které vás dlouhodobě i tak nezasytí si zvolte ovoce, stevia nebo pokud to už musí být, kakao.

Konzumujte vlákninu: Potraviny, které obsahují vyšší množství vlákniny, vás dokáží nadprůměrně dobře zasytit a potlačit další chuť na jídlo. Je to kvůli tomu, že působí na specifické receptory v těle. Vláknina také pomáhá na trávení.

Nepolihujte: Je všeobecně známo, že nicnedělání nebo polehávání, například doma na gauči před televizí, je významným faktorem zvyšujícím chuť na sladké. Jednoduše, třeba se zaměstnat a snažit se odpočívat nějak aktivněji.

Pozor na glykemický index: Při výběru vhodných potravin se vyhýbejte těm, které mají vysoký glykemický index. Tyto potraviny způsobí rozkolísání hladiny cukru a zvýší chuť na jídlo. Jde například o sladkosti, bílé pečivo, brambory či rýži.

Okořeňte si jídlo: Pokud jde o snížení chuti k jídlu, tou správnou ingrediencí úspěchu je koření. Platí to hlavně o štiplavý koření, například jako je chilli nebo pepř, které zvyšují termogenezi v těle a snižují pocity hladu.

Pijte kávu a čaj: Káva obsahuje kofein, stimulační látku pro metabolismus nebo na energii. Zároveň působí na látky, které pomáhají k pocitu plnosti žaludku. Podobně působí i čaj, který ovlivňuje také na hladinu cukru důležitého pro pocit hladu.

Zvyšte příjem bílkovin: Bílkoviny patří mezi živiny, které dokáží dodat tělu energie a všechny potřebné látky na delší dobu, takže zasytí žaludek i mozek a zaženou přejídání. Nejlepšími zdroji jsou libové maso, vajíčka, ořechy, fazole a hrách.

Síla bylinek: Pokud se dá, zkuste do jídel nebo potravin zařadit na dochucení i některé bylinky. Několik z nich, například fenykl, zázvor, skořice nebo řeřicha, vědí velmi dobře potlačit chuť k jídlu a také zrychlit metabolismus.

Pravidelné cvičení: To, že pohyb je pozitivním faktorem pro udržení optimální hmotnosti, je všeobecně známo. Zároveň však, hlavně intenzivnější cvičení, pomáhá ke snížení zmíněného ghrelinu a zvýšení leptinu, čili proti pocitu hladu.

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Certifikované

Úřadem veřejného
zdravotnictví

Garance

vracení
peněz

Vyrobené

v rámci Evropy
ve Velké Británii

Diskrétní

doručení
balíku

Doprava zdarma

při nákupu
nad 1800Kč

100% přírodní

produkt v nejvyšší
kvalitě